Vad är skibum50plus ?

Skibums50+_Filip&Malin  skbm50p

Nu har vi varit i Wengen i lite mer än två månader med alpin skidåkning i stort sett varje dag. Hur påverkas kroppen och vad är de stora skillnaderna mellan att vara på en veckas skidsemester och att arbeta på en skidort där naturligtvis skidåkning är en viktig del av livet oberoende av vad man arbetar med? Vi startar med att berätta om vår vision en berättelse som tåls att berättas om och om igen. Vi var själva på skidsemester i Wengen under 2015, ett år vigt till skidåkning där vi gästade 5 skidorter under en vinter. I middagssalongen på hotell Schönegg bollade vi tankar och frågeställningar om våra upplevelser.

Det första var den stora skillnaden vad gäller åldrar på dem man mötte i skidbackarna i Schweiz jämfört med Sverige. Man kan vid första anblick lura sig att tro att detta fenomen har att göra med att en äldre publik väljer att åka till Schweiz vilket är både rätt och fel. Det är snarare en kombination av att äldre människor som kommit till mognad har större krav på kvalitet och upplevelse samt har en bättre förståelse för det faktum att man får det man betalar för. Det andra är att sportandet i Europas skidpister är inget man begränsar sig från beroende av ålder.

Hemma i Sverige ser vi på åldrandet på ett helt annat sätt som många gånger begränsar både vår aktivitet då det gäller friluftsliv och sport men också yrkesverksamhet. Sen spelar naturligtvis traditioner in och den alpina traditionen går på ett mer distinkt sätt vidare från generation till generation i dessa alpina områden. Skidåkningen är en del utav att leva sitt liv helt enkelt. Men visst syns förändringar i Sverige. När det gäller yrkesliv har det blivit lättare för tex 50 åringar att få arbete eller våga byta jobb. Hälsan är också mer i focus och då det gäller livet i pisterna så bryter Stenmarks-generationen mönster genom att fortsätta sin utövning, utveckla sin skidåkning även då de passerat 50 års åldern.

DSC_0967  DSC_0828

skibum50plus ja namnet föll på våra läppar under denna middag på Schönegg, Jag var då 49 och min partner 53. Vi bestämde först att vi ville satsa ett år på att bara åka skidor en säsong och blogga om våra erfarenheter, vi ville ski bumma något vi aldrig gjort under vår ungdom. Var vi för gamla var också en fråga vi ställde oss men enades snabbt om att ålder är mer en känsla än ett begränsande faktum. I den mån kroppen naturligtvis har andra förutsättningar än tidigare handlar det om att anpassa sig till uppgiften. Vi drog igång vårt projekt och namnet skibum50plus är namnet på oss. Snart hörde folk av sig och tyckte idén var tilltalande och undrade om man kunde få delta i våra skidupplevelser. Där föddes skibum50plus Exclusive Club där vi arbetat fram fram erbjudanden för medlemmar och där vi själva möter upp och tar hand om medlemmarna på plats.

Ski resorten vi valde av många anledningar var Wengen med sin gedigna alpina historia där de första reglerna för alpin tävling utvecklades under slutet av 1920-talet. Orten är snösäker, bilfri och med alpernas bästa skidåkning enligt flera uttalanden från skidatleter, bl a svenska. Många av dem som arbetar i Wengen med den alpina turistverksamheten har också sedan generationer djupa kunskaper om skidåkning, underhåll i backarna, utrustning samt erfarenhet av alpin skidåkning som arrangörer och deltagare i världens mest kända tävlingssamanhang, Lauberhornrennen som är en institution inom den alpina världen. Här är maten högklassig, här kan du bo mitt i byn och snabbt komma upp till skidåkningen till skillnad från många andra skidorter. Wengen är lugnt och trivsamt och erbjuder värdig after ski i klassisk mening där den påföljande middagen är det centrala för att ge morgondagens skidåkning den tid den förtjänar i dessa underbara pister.

Hur har då våra kroppar påverkats av denna intensiva skidåkning. Ja livet vi för är enkelt i ett lite personalrum hos en utav våra samarbetspartners Sunstar Alpine Hotel, direkt i anslutning till kabinbanan som tar dig direkt upp till skidåkningen. På rummet lever vi mestadels på nudlar som vi tillagar med hjälp av vår vattenkokare. Vi har ett kylskåp som vi fyller med sallad, Schweiziska ostar och salami. Vi har även matkuponger som gör att vi kan äta med hotellets personal i personalmatsalen. Mestadels somnar vi ovaggade i vår säng efter slitsam men härlig skidåkning. Värk i leder, muskler och ryggar hör till vardagen men har börjat avta nu och utbytts till mer tränade kroppar. Då vi har gäster här hör till höjdpunkterna, det är fantastiskt att lära känna nya människor men också att se andra människors glädje i att möta likasinnade.

DSC_0816  nywengenbild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: