Sommarskidåkning

Sommarskidåkning 

Med skibum50plus

(summer skiing English below)

Fonna Norge. foton: Mikael Nissmark skibum50plus

Vi är i mitten av Juli och många med oss längtar efter de första svängarna ned i backarna både på hemmaplan och i andra länder. Men på flera håll åker man redan nu skidor på platser där man har förutsättningarna för just sommarskidåkning.

Fonna i Norge är en utav dessa platser och nyligen besökte vår medlem Mikael Fonna för att komma på snö lite tidigare inför träningen till hans 2:a deltagande i Inferno-Rennen, Mürren. Fonna eller Folgefonna är en glaciär med högsta glaciärpubkt på 1650 möh. Området ligger i Hordalang fylke mellan Hardangerfjorden och Sørfjorden ca 407 km från Oslo.

Snabbaste sättet att ta sig hit från Sverige är med direktflyg till Bergen, därifrån kan du sedan ta dig  med bil eller buss till Jondal, närmaste orten till Fonna ski resort. Bil är ett måste för att ta dig upp till själva resorten med undantag för perioden 26 Juni till 20 Augusti då regional kollektivtrafik kan ta dig ända fram.

Till Fonna åker inte bara Svenskar som tröttnat på sommarvärmen eller drabbats av en längtan efter snö som visat sig svår att tygla, hit kommer också atleterna för att få mer fallhöjdsmeter under skidorna inför den kommande tävlingssäsongen.

Så förutom vår framstående representant Mikael från skibum50plus finns här också tex, den brittiska/Schweiziska alpina skidklubben Kandahar Racing från Mürren på plats för sitt årliga sommarläger.

Summer skiing

We are in the mid of July and many with us long for the first turns down the slopes both at home and in other countries. But in many places skiing is already happening were the conditions for summer skiing are at its best. Fonna in Norway is one of these places and recently our member Mikael visited Fonna to get on snow a little bit earlier training and preparing for his 2nd participation in the Inferno-Rennen, Mürren. Fonna or Folgefonna is a  glacier with the highest glacier altitude at 1650 meters above sea level. The area is located in Hordalang county between Hardangerfjorden and Sørfjorden about 407 km from Oslo.

The fastest way to get here from Sweden or other countries is by direct flights to Bergen, from there you can go by car or bus to Jondal, the nearest place to Fonna ski resort. Car is a must to get up to the resort itself, except for the period 26th June to 20th August, when regional public transport can take you straight ahead.

To Folgefonna not only Swedes  tired of the summer heat or suffering from a longing for snow that proved difficult to chew, here the athletes also go to experience more vertical drop meters under their skis ahead of the upcoming racing season.

So besides our distinguished representative Mikael from skibum50plus, there is also the British/Swiss Alpine skiing club Kandahar Racing from Mürren on location for their annual summer camp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: